Cautare

viata culturala

среда, 19 мая 2010 г.

Mindria Satului

u ei se mîndreste satul

Oricît de grea a fost viata dupa cea de-al doilea Razboi Mondial si oricît de greu nu le-a fost basarabenilor sub regimul totalitar, ei s-au luat în mîini si cu timpul s-au familiarizat cu cartea, cu stiinta, ca mai tîrziu sa ajunga cu totii carturari si sa aiba oamenii lor la posturi de conducere si în institutiile culturale din Republica. Din satul Chetrosu au pornit multi tineri, care s-au lansat în posturi onorifice. Unul dintre ei a fost Vasile Vîscu ( n. 7 mai 1940) care dupa o viata plina de activitate politica si economica rodnica, ocupînd posturi de conducere înalte, printre care si functia de vicepresedinte al Consiliului de Ministri al RSSM, a fost rasplatit cu mari suferinte, fiind arestat si pus în puscarie de elemente bolsevice odioase, pentru ca în acei ani facea “propaganda antisovietica” si era împotriva rusificarii masive a Basarabiei.

Soarta lui Vasile Vîscu si cauza reala a condamnarii lui a devenit cunoscuta abea în anul 2001, cînd dosarul lui a fost reexaminat minutios. În prezent, dumnealui nu s-a lasat de politica si îndeplineste functia de consilier pe economie a lui S. Urecheanu, primarul Chisinaului.

Originar din Chetrosu, Grigore Cincilei (n. 1927 - m. 1999) este cunoscut ca savant de frunte si un bun pedagog. E fondatorul catedrei de Filologie Franceza a USM. Pe parcursul activitatii sale a publicat peste 150 de lucrari stiintifice si didactico –stiintifice, inclusiv 7 monografii si 4 dictionare.
Din satul Chetrosu a iesit în lume Leonid Cemortan (n. 6 noiembrie 1927), critic si istoric de teatru, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, membru corespondent a ASM. A activat în functiile de redactor si sef de redactie la Editura de Stat a Moldovei redactor –sef la Directia Arte a Ministerului Culturii, director al filarmonicii Moldovenesti, viceministru al culturii, sef de redactie la ESM, sef de sectie la ASM, director al institutului de Istorie si Teorie a Artei. A tinut prelegeri la institutiile de învatamînt superior din Moldova.

“Nationalist de orientare proromâna” - asa l-a caracterizat Ivan Bodiul prim –secretar al CC al PCM, pe Gheorghe Cincilei (1936-1999) pogorâtor din satul Chetrosu de asemenea, excelent critic si istoric de teatru “om al tuturor teatrelor”, cum l-a numit poetul Serafim Belicov. În viata sa a optat pentru prosperarea teatrului national si muzeografia nationala. A lucrat la “Satiricus”, “Luceafarul”, “Licurici”, “Eugene Ionescu” , “Vasile Alexandri”, “National”… A publicat nenumarate portrete de actori, studii monografice, cronici si medalioane, consacrate procesului teatral. A organizat 16 muzee de istorie si etnografie în raioanele republicii, precum si muzeul teatral. A fost director al Bibliotecii Nationale si presedinte al Ligii Criticelor Teatrale, membru al senatului UTM. A promovat intens românismul cultural, fiind un animator al renasterii nationale basarabene.

Pleaca din satul sau natal si Lidia Ungureanu (n.10 octombrie 1951) poeta, publicista ca sa plînga frumos :

Mi-e dor de sat,

Mi-e dor de-al meu Chetrosu

Si de Cubolta ce-am lasat,

O rîul pruncilor, frumosul

Cu valul cald si tremurat.

Mi-e dor de sat …

Vai cum l-as strînge

La pieptul meu ca pe-un copil,

Suflarea lui pe zari se stinge

Si la icoana lui ma-nchin.
Activeaza pentru început la societatea “Stiinta”, apoi la Uniunea Scriitorilor, la Editura de Stat a Moldovei, la Ziarul “Tinerimea Moldovei”, la radioteleviziunea Nationala, la ziarele “Clopotul” si “Literatura si arta”. Debuteaza cu versuri în culegerea “Dintre sute de catarge”. Editeaza volumul“ Peizaje întîrziate”. E membra a Uniunii Scriitorilor din Moldova.54

Nascut în 1935 în Chetrosu, Petru Pascaru cu spiritul sau investigativ devine doctor habilitat în filozofie, profesor universitar. A lucrat ca sef de catedra la Universitatea de Stat din Moldova, diplomat în cadrul ambasadelor din Angola si Cuba, sef de catedra la Universitatea Pedagogica de Stat “Ion Creanga” din Chisinau, rector al Institutului de arte, sef al catedrei de politologie a aceluiasi institut. Pentru activitatea fructuoasa a fost decorat cu ordinul “Gloria Muncii”.55

Din acelas sat coboara si unul din cei mai îndragiti interpreti de muzica populara din republica Arsenie Botnaru (nascut la 31 octombrie 1950). Pe parcursul vietii a activat ca solist în ansamblurile populare “Martisor”, “Veselia”, “Folclor” etc

În afara de acestea au activat si mai activeaza si alti chetroseni, mai putin cunoscuti ca: Balan Ion - doctor în stiinte chimice; Druta Eugen - doctor habilitat în matematica; Donu Victor - canditat în stiinte fizico-matematice; Mînascurta Vladimir - candidat în stiinte medicale-seful spitalului de tuberculoza orasenesc din Chisinau; Vasilovschii Nicolaie - doctor în stiinte zootehnice; Duminica Vasile - acordionist, Porcescu Gheorghe - presedintele sindicatului pentru agricultura din RM, actritele Pîntea Lucia si Claudia Patrînac - Caranfil, Vladimir Furtuna - colonel, seful Directiei cultura, protectie sociala si educatie militar-patriotica a Ministerului Apararii.

Ne mîndrim si cu alti cetateni ai satului care activeaza azi pe teritoriul satului, ca Surlaru Emilia - directoarea gimnaziului nr 2, Cimortan Vasile - presedintele comitetului executiv al cooperatiei de consum Chetrosu care sînt cunoscuti de acum departe de hotarele satului natal s.a..

Комментариев нет:

Отправить комментарий